Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor 's Gravenhage en omstreken
AVN site » Haagwinde

Haagwinde 2016-4

008
Wie het kleine niet eert... Het goede nieuws eerst. In ‘Groen Kleurt de Stad’, de beleidsnota voor het Haagse groen van 2005 heeft het gemeentebestuur zich verplicht de Stedelijke Groene Hoofdstructuur duurzaam te beschermen en in stand te houden. Die verplchting was in de Agenda Groen voor de Stad, zoals het College van Burgemeester en Wethouders die onlangs naar de Haagse ...
Madurodamlobby
Afgelopen jaar was het 100 jaar geleden dat George Maduro werd geboren. Madurodam herdacht dit heugelijke feit op 15 juli. Het ministadje is immers de erfenis van de verzetsheld die in de Tweede Wereldoorlog zijn leven liet voor het vaderland. In dit herdenkingsjaar gaf Madurodam echter te kennen het ministadje ontgroeid te zijn. Om levensvatbaar te blijven wil de attractie groeien. Ten koste van ...
bunker zwart-wit
Vijfenzeventig jaar na aanleg staan de bunkers langs de kust steeds meer in de publieke belangstelling. De generaties van na de oorlog zien in de betonnen kolossen nu geen bedreiging door de bezetter meer, maar een stuk geschiedenis. Maar of dat nou een toeristische attractie moet worden ?
Exotenbestrijding
Een half jaar geleden maakten we in Haagwinde melding van de explosieve groei van de exoot Japanse duizendknoop die zich mede door foutief beheer enorm uitbreidt. Dankzij dat artikel is er nu goed nieuws te melden.
1778 Scheveningseweg  zwart wit kopie
Tussen het vissersdorp Scheveningen en Den Haag was er door de duinen altijd een verbinding. Als de vissers hun waar naar den Haag brachten was het een moeizame weg dwars door de duinen. Omgekeerd was het voor de Hagenaars niet zo aantrekkelijk om naar Scheveningen te gaan want de afstand van 2 kilometer door mul duinzand was niet mis.
Escamplaan
Extra woningbouw rond het HagaZiekenhuis Leijweg creëert een schijnbaar onoplosbaar verkeersprobleem op de Escamplaan. Daar ontstaat een verkeersstroom die de groene zone van het Florence Nightingalepark naar het buurtpark Kleine Hout blokkeert terwijl die plek voor een goede recreatieve en ecologische aansluiting juist onbelemmerd moet zijn.
Plankaart N3MP
Het werk aan de grote waterberging bij Zoetermeer lijkt stil te liggen, maar dat is slechts schijn. De voorbereidingen om van de huidige polder een gebied te maken voor waterberging en recreatie zijn in volle gang. De natte natuur die daarbij ontstaat is mooi meegenomen.
NOx
Iedere koper van een zuinige auto wist het allang vóór Dieselgate: het voorgespiegelde gunstige verbruik zou nooit gehaald worden. En toch werd iedereen verrast door de onthullingen: niet de verkopers, maar de industrie zelf zorgde bewust voor veel te lage uitstootwaarden. Maar de grote vervuiler bleek in dit geval de plantenmeststof stikstof (NO2 en NO3, ofwel NOx). En helaas, in ...
Peter van Osch
Staatsbosbeheer gaat reorganiseren en dat heeft ook gevolgen voor de boswachters van de beheereenheid Westvoorden, waaronder het Haagse Bos valt. Na 35 jaar neemt Den Haag afscheid van Peter van Osch.
duindoorn
De duindoorn (Hippophae rhamnoides) wortelt zowel horizontaal als verticaal en dat laatste soms wel meer dan een meter diep. Daarmee houdt hij het losse duinzand vast. Hij kan goed tegen de zouthoudende wind uit zee en is bestand tegen langdurige droogte. Eigenschappen die deze bijzondere struik zeer waardevol maken als begroeiing van onze duinen. Voor zover bekend heeft hij zich daar ooit ...